Betónová zátarasa už neblokuje prístup na Topliansku ulicu

14.10.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 14. októbra (TASR) - Betónovú zátarasu, obmedzujúcu v uplynulých týždňoch prístup motorových vozidiel na Topliansku ulicu vo Vranove nad Topľou, dnes dala pomocou ťažkej techniky odstrániť miestna samospráva na vlastné náklady. Prekážku z panelov nechal umiestniť na celú šírku prístupovej cesty dôchodca, ktorý údajne tvrdil, že časť mestskej komunikácie prechádza jeho pozemkom a mesto ho využíva bezodplatne bez akejkoľvek dohody.
Po tom, čo v septembri tohto roka pribudla na mestskú komunikáciu betónová zátarasa, začal magistrát konať a požiadal písomne jej zhotoviteľa o odstránenie tejto prekážky, aby viac neobmedzovala prístup Vranovčanov k ich domácnostiam, ako aj podnikateľským prevádzkam. Neskorším šetrením však radnica zistila, že vlastníctvo parcely, ktorou prechádza cesta pre motorové vozidlá je sporné a že jej majiteľ k nej prišiel pred niekoľkými rokmi zrejme neoprávnene.
\"Preskúmali sme veci, vyzerá to tak, že o toto vlastníctvo príde, pretože neoprávnene ho má zapísané na liste vlastníctva. Chyba bola na strane Správy katastra, keď už v minulosti mu bola táto parcela zapísaná omylom,\" uviedol v tejto súvislosti primátor Vranova nad Topľou Ján Ragan. Podľa predošlých vyjadrení Marcela Kačuráka z kancelárie primátora mesta prisudzujú archívne záznamy vlastníctvo pozemku pod prístupovou cestou na Toplianskej ulici údajne dokonca mestu.
Zhotoviteľ betónovej zátarasy k jej odstráneniu aj napriek výzvam zo strany vranovskej radnice v uplynulých dňoch nepristúpil. \"Vyzvali sme ho, aby sprejazdnil cestu. Nerešpektoval nás, nekomunikuje s nami, neprevzal si písomnosti, preto som vydal pokyn, nech je táto prekážka z cesty odstránená,\" objasnil primátor. Kačurák zároveň dodal, že magistrát bude od zhotoviteľa zátarasy žiadať náhradu za výdavky, ktoré vznikli samospráve v súvislosti s odstraňovaním betónových panelov z cesty prostredníctvom objednaných mechanizmov. Výšku sumy zatiaľ konkretizovať nevedel, podľa jeho vyjadrení bude známa až po zaslaní faktúry zo strany dodávateľa.
Vranovská Správa katastra vydala v súvislosti s riešením sporného vlastníctva parcely v týchto dňoch rozhodnutie o oprave chyby v katastrálnom aparáte. \"Podľa mňa pán Leško už si bol možno aj vedomý, že nie je celkom v poriadku jeho vlastníctvo. Možno chcel urýchliť proces vysporiadania, možno chcel vyvodiť určitý nátlak na mesto, aby odkúpilo od neho tento pozemok,\" komentoval Ragan udalosti uplynulých dní.
Mesto sa chce nepríjemností s blokáciou vlastných ciest podľa Ragana v budúcnosti vyvarovať. \"Tento prípad bol pre nás ponaučením. Urobíme preto pasportizáciu nášho majetku a majetku pod našimi nehnuteľnosťami, cestami tak, aby sme tam zabezpečili zriadenie vecného bremena, aby neboli obmedzovaní obyvatelia mesta v užívaní mestských komunikácií,\" uzavrel vranovský primátor.
 

Vyberte región